Pensiune President 5* | Ajutor | Informaţii despre Deva
Logo pensiune / restaurant President


Informatii Despre Municipiul Deva

Deva (în maghiară Déva, în germană Diemrich) este un municipiu, resedintă a judetului Hunedoara, România. Are o populatie de 68.830 de locuitori.

Geografie

Deva se situează în partea centrală a județului Hundedoara, la 45° 52′ latitudine nordică si 22° 54′ longitudine estică, la o altitudine de 187 m față de nivelul mării, pe malul stâng al cursului mijlociu al Muresului.

Orasul se învecinează cu muntii Poiana Ruscăi si muntii Zarandului în vest, cu muntii Apuseni în nord, cu Măgura Uroiului în est. Dinspre sud, când conditiile atmosferice sunt propice, se zăresc în depărtare munții Parâng si masivul Retezat.

Dealurile din apropierea orasului sunt ultimele ramificatii nordice ale muntilor Poiana Ruscăi (înaltimea lor maximă este de 697 metri) si cuprind orasul ca într-un semicerc ferindu-l de excese climatice.

Toponimie

S-a presupus că numele Deva este în legătură cu anticul cuvânt dac dava, care însemna „cetate”. Alte teorii sustin că numele s-ar trage de la o legiune romană care s-a transferat pe locul actualului municipiu de la Castrum Ceva, acum Chester în Marea Britanie. Există argumente de ordin lingvistic care arată că toponimul Deva provine din cuvântul slav deva, care înseamnă „fecioară”.

Prima atestare documentară a existentei localitătii Deva datează din anul 1269, fiind mentionată prin cuvintele latine castro Dewa. Pe hărtile medievale ea apare fie sub numele de Deva sau Dewan.

Istorie

Până în 1920 a fost resedinta comitatului Hunedoara, apoi a judetului Hunedoara (interbelic). Tribunalul din Deva s-a aflat sub jurisdictia Curtii de Apel Cluj, până la desființarea curtilor de apel în anul 1952. Din 1992 se află sub jurisdictia Curtii de Apel Alba Iulia.

Între 1952-1968 a fost resedinta Regiunii Hunedoara, una din cele 18, apoi (din 1960) una din cele 16 regiuni ale României comuniste.

Obiective turistice

Ruinele cetăţii Deva

Ruinele Cetătii Deva, de pe Dealul Cetății, au fost si rămân un obiectiv turistic important. În ultimii ani a fost conceput un program de amenajare a Cetătii, proiect foarte controversat, pentru a o pune în valoare si a o face accesibilă tuturor vârstelor: instalarea unui telescaun si amenajarea unei terase în incinta fortificatiei (idee abandonată ulterior la insistentele reprezentantilor Muzeului Deva). Odată ajuns sus lângă ruinele cetătii, ni se dezvăluie panorama orașului si a împrejurimilor. Se vorbeste despre existenta unui tunel subteran care unea Cetatea Devei de Castelul de la Hunedoara. Câtiva kilometri mai departe, pentru week-end sau cantonamente sportive: Cabana Căprioara reprezintă o altă atractie, foarte accesibila cu masina sau pe jos, fiind amplasată la capătul străzii Aurel Vlaicu (una dintre iesirile din orasul nostru).

Vedere de pe cetate

La poalele dealului se întinde „Parcul Cetătii”. La intrarea dinspre sud a parcului se află casa lui Dr. Petru Groza („casa fără acoperis” cum îi spun locuitorii vârstnici), care se preconizează a fi transformată în muzeu memorial. În centrul parcului rezistă de decenii chioscul orchestrei, însă a rămas muzical doar cu numele. Tot asa cum e prezentă la câtiva pasi statuia tăcută a lui Mihai Eminescu, pentru turistii sau devenii romantici. Bineînteles ca există si o stradă care poartă numele poetului.

Castelul Magna Curia

În nord-vestul parcului, la marginea dinspre dealul cetății, se află castelul Magna Curia, construit în secolul XVI. Initial castelul a fost conceput în stilul Renasterii, dar restaurările ulterioare (din timpul lui Gabriel Bethlen, în anul 1621, precum si cele din prima jumătate a secolului XVIII) i-au adăugat si elemente de artă barocă. În prezent complexul arhitectonic Magna Curia adăpostește Muzeul Judetean Deva (sectiile de istorie si stiinte naturale).

La marginea de est a parcului este Liceul Sportiv Deva, renumit pentru generatiile de gimnaste precum: Nadia Comăneci (sub îndrumarea antrenorului Bela Karolyi), Ecaterina Szabo (antrenori Octavian Belu si Mariana Buruiană), s.a. După sala de sport se ascunde „Stadionul Cetate”, unde evoluează echipa de fotbal „Muresul Deva”.

O altă statuie si mai veche a lui Decebal, supraveghează iesirea din parc spre Centrul Vechi. De-a lungul străzii pietonale a orașului si pe străzile adiacente, încă mai rezistă clădiri caracteristice ale altor epoci: Palatul Tribunalului, Judecătoria, Parchetul Judetean, Colegiul Național Decebal, renovat în 2004, Teatrul de Revistă al Devei, fostul sediu al Băncii Naționale, Primăria, Biserica Reformată, restaurantul Bachus (fosta cazarmă militară), Liceul Pedagogic „Sabin Drăgoi” si Scoala Generală „Regina Maria” — care împreună sunt cunoscute localnicilor drept Centrul Vechi. În Centrul Vechi, turistul se va fotografia chiar cu statuia lui Traian, aflat la loc de onoare in Tara dacilor.

Bisericile Ortodoxe si cea Catolică, îndrumă localnici si turiști, la reculegere, la cunoasterea talentelor care au contribuit la forma lor de astăzi (interioare minunate, icoane, scene murale, sau statuile catolice), la recunoasterea armoniei cu orasul. Într-un cartier limitrof parcului, vizita orasului poate fi completată cu Mănăstirea Catolică.

Periplul statuilor se continuă cu alt Decebal mai impunător, Decebal călare, cu stindardul in formă de cap de lup înspăimântător exact asa cum este în pozele din cartea de istorie. Acolo în Piata Victoriei. Acolo în fata Casei de Cultură „Drăgan Muntean”. Un alt obiectiv turistic ar fi Cimitirul Eroilor Sovietici. E simplu de găsit, pe strada Călugareni, strada care urcă din spatele Casei de Cultură! Cultură fără expozitii de artă nu se face: turistul poate face o escală in mica Galerie de Artă de pe bulevardul Decebal, galerie deschisă în fiecare zi a săptămânii.

Învătământul superior

* Societatea „Ateneul Român” – Universitatea Ecologică „Traian”
* Universitatea „Spiru Haret” (filială)
* Universitatea de Vest Timisoara. Colegiul de Institutori
* Universitatea de Vest „Vasile Goldis” (filială)

Informatii preluate de pe wikipedia.org

Pensiune President

Adresa
B-dul Nicolae Balcescu 18A,
Deva, Hunedoara, Romania
Contact
Recepţie: 0722-238 726
E-mail: [email protected]

Datele firmei:
S.C. MELKART PRODIMPEX SRL

Sediul Social: Blvd. Nicolae Balcescu Nr. 18 A
Deva, Hunedoara
J 20/1698/1993
CIF: RO 4726333
Cont bancar: RO 82 BRDE 220SV14990032200 deschis la banca BRD